De lekkerste frosting (lactose free!)

on

__1080603_WM

Toen ik de eerste paar keer plantaardig ging bakken was de frosting voor mij nog wel een struggle, of beter gezegd een drama. Het lukte maar niet de juiste consistentie te krijgen. Zo maakte ik een keer cupcakes met een soort klomp boter erop. Daar word je natuurlijk niet blij van. Na een paar keer proberen is het me echter gelukt de perfecte frosting te maken! Deze wil ik natuurlijk maar al te graag met jullie delen. Dus ik zal maar meteen met de deur in huis vallen, daar komt tie:

Ingrediënten
 • 65 gram plantaardige boter
 • 150 gram poedersuiker
 • 2 (ruime) el plantaardige roomkaas
  • Nu hoor ik je al denken: ‘vegan roomkaas waar haal ik dat?’ Tegenwoordig is dat gewoon in de supermarkt te koop! Ik koop het meestal bij de Jumbo maar ik heb het ook al bij andere supermarkten voorbij zien komen. Dit ingrediënt is wel de ‘key to succes’ als het gaat om een vegan frosting maken. Hierdoor wordt het lekker luchtig en fris.
  • Als het gaat om het mijden van lactose, door bijvoorbeeld een intolerantie, kun je tegenwoordig ook lactose vrije roomkaas gewoon in de supermarkt kopen.
 • Scheutje vanille extract
 • Snufje zout
 • 1 zakje klopfix (= plantaardig)
  • Dit ingrediënt is niet per se noodzakelijk. Ook zonder klopfix is de frosting perfect voor gebruik. Dit ingrediënt zorgt er voor dat de frosting wat steviger wordt. Voor als je mooie gedetailleerde spuittechnieken wilt gebruiken. Of als je taart bijvoorbeeld in een warme omgeving staat, zorgt de klopfix ervoor dat de frosting langer stevig blijft.

*Deze hoeveelheden geven een frosting die genoeg is voor ongeveer 6 cupcakes. Het is dus niet heel veel. Als je het gebruikt voor het decoreren van een taart zou ik het bijvoorbeeld verdubbelen.

Bereidingswijze

Allereerst moet je zorgen dat de plantaardige boter op kamertemperatuur is. Laat het dus even buiten de koelkast staan of gebruik mijn lifehack van de eeuw 😉 Als je namelijk een kommetje of grote mok eerst met warm (kokend) water vult, warm je zo de kom/mok op. Als je deze kom of mok vervolgens (natuurlijk zonder het water), over de boter heen zet is de boter in no-time op kamertemperatuur.

Vervolgens mix je de boter en de roomkaas tot een luchtig en glad geheel. Hierna voeg je de rest van de ingrediënten toe. Dit geheel mix je voor een tijdje goed door. De frosting is helemaal klaar als hij er mooi en luchtig uitziet (even proeven is natuurlijk niet verboden hihi).

Zet de frosting eerst even in de koelkast om wat harder te worden, voordat je het gaat gebruiken.

Zo simpel is het 🙂

Ps: De roomkaas kun je ook weglaten als je dit niet in huis hebt en toch een lekkere frosting wilt maken. Dan bestaat de frosting vooral uit basisingrediënten, dus dat is lekker handig! De frosting wordt dan wel wat dikker en iets minder luchtig. Ik zou in dat geval ook wat minder van de frosting op de cake doen. Anders wordt hij misschien wel erg zwaar.
__1080616_WM

Deze frosting leent zich natuurlijk ook om eindeloos mee te variëren en ingrediënten aan toe te voegen, wees creatief! Een ander voorbeeld waarbij ik deze frosting gebruikte was bij deze lekkere lavendel cake:

lavendelcake__1080484_WM

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s