Caramel…Popcorn… én dat op een brownie is toch het beste van drie werelden (ja maar liefst drie, niet eens twee). Dat is ook de reden waarom deze brownies altijd een groot succes zijn. Als je nou geen popcorn fan bent, kun je de popcorn natuurlijk ook weglaten. Dan heb je gewoonweg lekkere brownies. Er is zelfs nóg een alternatief, want als je popcorn en brownies los wel lekker vindt (en samen niet), dan eet je gewoon lekker eerst de popcorn eraf en daarna de brownie? Kortom, alleen maar genieten!
Laten we maar snel naar het recept gaan!
Ingrediënten
Brownies
- 250 gram bloem
- 150 gram kristalsuiker
- 100 gram (donkere) bruine basterdsuiker
- 100 ml zonnebloemolie
- 50 gram cacaopoeder
- 50 gram pure chocolade (om te smelten) + 50 gram om in blokjes te snijden
- 200 ml water
- 2 tl bakpoeder
- Snufje zout
- Scheutje vanille extract
- Popcorn
Caramelsaus
- 75 gram lichte basterdsuiker
- 50 gram plantaardige boter
- Scheutje vanille extract
- Snufje zout
- 50 ml soya kookroom
- Dit ingrediënt is optioneel. Dit zorgt ervoor dat de caramelsaus iets meer crèmig wordt, wel lekker dus! Maar zonder kan het ook prima. Op de foto’s is de saus zonder de kookroom gemaakt. Het wordt dan een harde caramelsaus zoals te zien is.
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Doe de bloem, bakpoeder, kristalsuiker, cacaopoeder en zout in een kom.
Smelt vervolgens 50 gram van de pure chocolade in een pannetje met de bruine suiker en 50 ml water. Voeg hier, als het gesmolten is, de olie en vanille extract toe. Voeg dit langzaam bij de droge ingrediënten samen met de overgebleven 150 ml water.
Hak de overige 50 gram van de pure chocola in stukjes in roer dit door het beslag.
Doe het beslag in een (brownie)vorm en bak het in de voorverwarmde oven voor 35-45 minuten. Als je de brownie liever ‘cake-achtig’ wilt moet je hem wat langer in de oven houden dan wanneer je hem liever smeuïg wilt. Genieten maar!
Voor deze saus smelt je alle ingrediënten, behalve de kookroom, in een pannetje. Als dit helemaal mooi gesmolten en bruin is voeg je de (optionele) kookroom toe. Als je geen kookroom toevoegt is het van belang dat je de caramelsaus snel over de brownies giet omdat het hard wordt.
Giet een laagje caramelsaus op de brownie en leg hier de popcorn op zodat het blijft plakken. Giet vervolgens de rest van de caramelsaus over de brownies. Als je wilt kun je het natuurlijk toppen met nog veel meer lekkers zoals chocolate chips, oreo’s etc!
Een goeie tip is om eerst de brownies al in stukjes te snijden voordat je ze gaat decoreren! Zo maak je het jezelf wat makkelijker voordat het een popcorn zootje wordt ;)